DEHN - Bliksembeveiliging

DEHN beschermt fotovoltaïsche installaties

DEHN heeft een wereldwijde reputatie als expert op het gebied van bliksem-en overspanningsbeveiliging – ook als het gaat om PV installaties.

DEHN – Bliksembeveiliging

 

DEHN beschermt dakinstallaties en zonneparken

DEHN heeft een wereldwijde reputatie als expert op het gebied van bliksem-en overspanningsbeveiliging – ook als het gaat om PV installaties. DEHN past zijn kennis op het gebied van bliksem- en overspanningsbeveiliging al toe toen de fotovoltaïsche technologie nog in de kinderschoenen stond. Dankzij de jarenlange ervaring op het gebied van PV is DEHN in staat om de beste producten aan te bieden, ongeacht of die nu voor dakinstallaties of zonneparken bestemd zijn. Installateurs van PV-systemen kunnen ervan uitgaan dat DEHN producten altijd voldoen aan de relevante normen en richtlijnen.

DEHN levert dus aanzienlijke bijdrage aan de betrouwbaarheid van stroomvoorzieningen, de beschikbaarheid van systemen en duurzame beveiliging van de investering.

Overspaningsbeveiliging ter bescherming van uw investering

Hoewel PV-systemen worden blootgesteld aan diverse externe invloeden, is de overspanning de meest voorkomende bran van schade aan PV-systemen volgens de statistieken van verzekeringsmaatschappijen. Als de omvormer van een PV-systeem is beschadigd, moet er mogelijk een forse nieuwe investering terug te verdienen en wordt het break-even-point zelfs pas veel later bereikt.  Daarom doen slimme systeembeheerders er verstandig aan uit voorzorg een beveiligingsproduct te kiezen dat ook steeds vaker vereist wordt door financiele instanties en vastgiedverzekeringsmaatschappijen. Bovendien dienen dergelijk prestige projecten vaak als referentieader voor installateurs en garanderen ze vervolgorders.

Bron: DEHN 

Bliksembeveiliging voor dakinstallaties

Uitvoerbaarheid in de praktijk: risicoanalyse met behulp van DEHN Risk Tool

Met een risicoanalyse die wordt uitgevoerd in overeenstemming met de norm NEN-EN-IEC62305-2 kan worden bepaald of er een bliksembeveiligingsysteem moet worden geïnstalleerd. Hiervoor moet worden geanalyseerd waarvoor het gebouw gaat worden gebruikt en wat de bijbehorende risico’s zijn. Een risicoanalyse kan eenvoudig worden uitgevoerd met behulp van de wereldwijd bewezen DEHN Support Toolbox-software, waar ook de DEHN Risk Tool bij inbegrepen is. Het resultaat van deze risicoanalyse vormt het uitgangspunt voor een technisch en economisch verantwoord bliksembeveiligingssysteem.

Geïsoleerde opvangsystemen die zon min mogelijk schaduw geven zijn ideaal als bliksembeveiligingssysteem voor PV-systemen op het dak. Deze zorgen ervoor dat er voldoende afstand blijft tussen de afvoergeleider en het PV-systeem en voorkomen dat ze worden geïnjecteerd met gedeeltelijke bliksemstromen. Schaduwoptimale opvangsystemen werpen geen schaduw over de panelen en stellen het rendement dus veilig.

Variabel en Slank: HVI-geleiders van DEHN

Een in hoogte verstelbaar, geïsoleerd opvangsysteem met geïsoleerde HVI-bliksemstroomgeleider van DEHN is de ideale oplossing voor PV-systemen op het dak. Dankzij het unieke ontwerp kan een scheidingsafstand tot 0,90m worden aangehouden. Net als een installatiekabel kan de geleider aan de onderkant van de eindaansluiting direct naast of onder de zonnepanelen worden geïnstalleerd, dus er wordt optimaal gebruik gemaakt van het dakoppervlak.

Bron: DEHN

Bliksembeveiliging voor zonneparken

Vanwege de grote investeringsomvang en de hoge eisen voor de beschikbaarheid van zonneparken moet het risico door blikseminslag worden berekend conform de norm NEN-EN-IEC62305-2. De resultaten hiervan moeten worden meegenomen bij de planning,

De Duitse richtlijn VDS 2010 – Risicogerichte bliksem- en overspanningsbeveiliging die is gepubliceerd door het Duitse Verbond van Verzekeraars stelt het verplicht dat er een equipontentiaalverbinding wordt aangelegd en dat er overspanningsbeveiligingsmaatregelen worden getroffen. Het doel; is om de energiecentrale te beschermen tegen bliksemschade en de modules, omvormers en controleapparaten tegen de effecten van de elektromagnetische impuls.

Opvangsystemen, bliksemgeleiders & aardingssystemen

Opvangsystemen beschermen de zonnepanelen en het bediendingesbouw bij een directe blikseminslag. Aan de metalen montageconstructies waarop de paneelsystemen zijn geïnstalleerd, kunnen mechanisch opvangelektrodes worden bevestigd. Aan de metalen montageconstructies waarop de paneelsystemen zijn geïnstalleerd, kunnen mechanisch opvangelektrodes worden bevestigd.

Het aardingssysteem kent een maasstructuur met mazen van 20 m x 20m tot 40 m x40 m. Alle montageconstructies moeten worden aangesloten op het aardingssysteem. Fundament met heipalen en schroeven zorgen voor de verbinding naar de grond. DEHN biedt verschillende types ronde geleiders en strips voor het aansluiten van het aardingssysteem op de montageconstructie voor de zonnepanelen.

Aan de hand van de geometrische bliksem bolmethode moet het aantal opvangelektrodes en de hoogte daarvan worden vastgelegd. Hiervoor is minimaal klasse LPL III vereist. LPL= bliksemniveau.

Bron: DEHN 

Onderstaand vindt u alle brochures over DEHN – Bliksembeveiliging. Kunt u niet vinden wat u zoekt?
Neem contact met ons op via marketing@solarclarity.nl.

DEHN - Bliksembeveiliging