Wat is PERC?

Bij een normale zonnecel zorgt zonlicht ervoor dat elektronen los komen uit de “base laag” (= negatief geladen laag) van de cel die vervolgens door het potentiaal verschil naar boven worden getrokken, alwaar ze een verhoging in de spanning veroorzaken.

Enkel elektronen die het oppervlak bereiken dragen vervolgens bij aan de stroom die ontstaat. Hoe diep het zonlicht de cel kan binnendringen is afhankelijk van de golflengte van het licht. Kortere golflengtes (blauw licht) komen niet veel verder dan het oppervlak, terwijl langere golflengtes (rood licht) elektronen aan de onderzijde van de cel zullen los trekken. Als de golflengte lang genoeg is zal het licht de onderkant van de cel bereiken, zonder een elektron te hebben los gemaakt. Daarnaast zal het licht enkel de cel doen opwarmen, waardoor de efficiëntie verder naar beneden gaat.

Door het toevoegen van een PERC laag boven de aluminium geleidingslaag, zal licht dat nog geen elektron heeft losgemaakt worden weerkaatst, waardoor het op zijn terugweg alsnog een elektron kan losmaken. Hierdoor wordt de efficiëntie van de zonnecel verhoogd, doordat een breder lichtspectrum in staat is binnen de zonnecel stroom te genereren. De aan de onderzijde vrijgemaakte elektronen kunnen vervolgens door de PERC laag ook moeilijker worden “gevangen” door de aluminium onderlaag, doordat de PERC laag ook voor het elektron een barrière vormt.

In de praktijk betekent dit ook dat PERC cellen aan het begin en einde van de dag beter presteren, als ook bij bewolkt weer, waarbij enkel diffuus licht de zonnecel bereikt. Ideaal voor Nederland dus!

PERC module uitleg
PERC module uitleg 2