RECYCLE BIJDRAGE ZONNEPANELEN VERPLICHT

OOK VOOR INSTALLATEURS DIE ZONNEPANELEN IN HET BUITENLAND INKOPEN

In België is de milieubijdrage voor fotovoltaïsche zonnepanelen (milieubijdrage PV) verplicht. Deze regeling maakt de inzameling, recycling en financiering van afgedankte zonnepanelen verplicht voor lokale fabrikanten, en invoerders van zonnepanelen, dus ook voor installateurs die hun panelen in het buitenland kopen.

Voor ieder in België verkocht paneel moet € 2,- ex BTW in rekening gebracht worden aan de eindklant.
De invoerder van dit paneel moet dit vervolgens afdragen aan PV Cycle.

 

Maar hoe werkt dit voor U?

U KOOPT IN BIJ EEN BELGISCHE DISTRIBUTEUR

In het geval dat u als installateur inkoopt bij een Belgische distributeur is deze Belgische distributeur de invoerder. Deze zal de € 2,- dan ook aan u als installateur in rekening brengen en u vervolgens bij uw eindklant. Voor u is dit dus een nul rekening: U als installateur betaalt de € 2,- per paneel aan uw Belgische distributeur en u ontvangt deze vervolgens weer terug van uw eindklant.

Maar u als installateur betaalt eerst!

U KOOPT IN BIJ SOLARCLARITY IN NEDERLAND

In het geval echter dat u als installateur inkoopt bij Solarclarity in Nederland, bent u als installateur de invoerder in België. Ook in dit geval moet u € 2,- in rekening brengen aan uw eindklant. Tot zover is dit hetzelfde als wanneer u bij een Belgische distributeur afneemt. Echter u betaalt de € 2,- niet aan Solarclarity. Wij zijn immers geen importeur in België, dat bent u. Als installateur dient deze € 2,- per paneel die u van uw eindklant ontvangen heeft, zelf rechtstreeks af te dragen aan PV Cycle. Om dit te kunnen doen moet u uiteraard zelf lid worden van PV Cycle.

Niet u maar uw klant betaalt eerst de bijdrage!

Wij denken daarom dat het voordelig is voor u als installateur om bij Solarclarity in Nederland in te kopen, lid te worden van PV Cycle Belgium en zelf aan hen de afdracht te doen. Daarom zullen wij niet gaan optreden als invoerder in België en zullen wij dus ook niet de € 2,- verwijderingsbijdrage in rekening brengen.

In feite werkt het net als met de BTW in uw voordeel om in het buitenland te kopen: Evenals de BTW brengt u de milieubijdrage in rekening bij uw klant, zonder dat u die, net als de BTW, heeft moeten voorfinancieren. Omdat u slechts periodiek de bijdrage aan PV Cycle afdraagt, werkt de PV Cycle zo als een extra tijdelijk financieel voordeel.

PV Cycle bijdrage zonnepanelen1
PV Cycle bijdrage zonnepanelen2