VEEL GESTELDE VRAGEN – THUIS BATTERIJEN

GEBRUIK

Wat kan ik met een Thuis Batterij?

Een thuis batterij biedt opslagcapaciteit voor bijvoorbeeld elektriciteit die overdag door de zonnepanelen wordt gegenereerd. Deze elektriciteit is dan op een later moment, als het donker is, bij u thuis beschikbaar.
Hiermee wordt de kloof overbrugd tussen het moment dat zonlicht maximaal beschikbaar is en het moment dat vraag naar elektriciteit maximaal is.
In theorie is het in sommige situaties mogelijk om volledig onafhankelijk van het net te worden en de netaansluiting opzeggen.

Kan ik met een Thuis Batterij onafhankelijk van het net worden?

Volledige onafhankelijkheid van het net, en dus het opzeggen van uw netaansluiting is in theorie mogelijk. Helaas is dit in Nederland in de praktijk niet realistisch. Om dit te realiseren zou u moeten investeren in meerdere thuis batterijen en een zeer groot zonne-­energiesysteem, om op een donkere winterdag genoeg energie op te wekken om aan uw eigen energiebehoefte te voldoen.

Kan ik mijn thuis batterij gebruiken als noodstroomvoorziening?

U kunt een thuis batterij gebruiken als noodstroomvoorziening. Hiervoor zijn enkele extra componenten benodigd. Kritische apparaten en stopcontacten die u van noodstroom wilt voorzien worden aangesloten op een aparte schakelkast. Het noodstroompaneel wordt tijdens een stroomstoring automatisch door een elektrische schakelaar geactiveerd. Als u deze schakelaar in combinatie met een zonne-­energiesysteem installeert, kan uw zonne-­energiesysteem blijven produceren tijdens stroomuitval. De omvormer dient in dit geval uiteraard wel te kunnen functioneren in eiland modus.

Hoe werkt een thuis batterij?

Een thuis batterij helpt bij het optimaliseren van zelfconsumptie. De opgewekte zonne-­‐energie zal eerst in huis verbruikt worden. Indien er meer wordt opgewekt dan er wordt verbruikt zal de energie worden opgeslagen in de Powerwall. Dit zal voornamelijk in de middag voorkomen wanneer er veel zoninstraling is.

Op het moment dat de batterij vol is zal het surplus aan het net teruggeleverd worden. Op het moment dat er minder stroom opgewekt wordt dan dat er verbruikt wordt, zal de thuis batterij het verschil leveren. Dit zal normaliter uiteraard voornamelijk ’s avonds zijn wanneer het donker is en de zonnepanelen dus niets meer opwekken.

Het moment van opwekken en het moment van consumptie wordt op deze manier uitgebalanceerd.

Welke voordelen biedt thuis batterij, ik kan toch salderen?

Een thuis batterij die kan worden geladen met elektriciteit afkomstig van zonnepanelen of bijvoorbeeld tijdens het daltarief. Op deze manier kan in de avond de woning van stroom voorzien worden die overdag zelf is opgewekt. De Powerwall geeft dus de mogelijkheid om zelfconsumptie van zonne-energie te maximaliseren. Een thuis batterij werkt volledig geautomatiseerd en is onderhoudsvrij.

Daarnaast wordt er op dit moment door de Nederlandse overheid gesproken over de versobering van de salderingsregeling. Dat wil zeggen dat door zonnepanelen opgewekte energie die terug geleverd wordt aan het net, steeds verder in waarde daalt. Met een thuis batterij gebruikt u deze energie zelf en heeft u geen last van deze versobering.

Ook is de verwachting dat in de toekomst de energierekening op een andere manier tot stand komt, hierin kunnen piekverbruiken worden meegenomen. Met behulp van een thuis batterij kunt u deze pieken uitbalanceren waardoor dit piekverbruik niet in rekening gebracht hoef te worden.

Kan een thuis batterij ook vanaf het stroomnet opgeladen worden?

Naast het opladen op zonne-energie is het ook mogelijk om de thuisbatterij met stroom van het stroomnet op te laden. Met het oog op de toekomst is dit zeer interessant. Wij verwachten dat in de toekomst flexibele energietarieven gaan gelden. Dit betekent dat afhankelijk van de energievraag in een gebied het tarief wordt bepaald. In het geval dat er overproductie is zal dus de prijs dalen, zo kunt u goedkoop opladen van het stroomnet. Als even daarna de vraag naar stroom omhoog schiet zal ook de prijs mee stijgen. Op dat moment kunt u gebruik maken van goedkope stroom uit uw batterij.

Wat is het vermogen van een thuis batterij? Hoeveel apparaten kan ik van stroom voorzien?

Er zijn verschillende type thuis-batterijen. Zo heeft Solarclarity bijvoorbeeld thuis-batterijen van Enphase & LG Chem.

De LG Chem thuis batterij komt in opslagcapaciteiten van 2.9 kWh tot 9.8kWh. Dit is voldoende om de meeste huizen in de avonduren van stoom te voorzien, die overdag door zonnepanelen wordt opgewekt.

De Enphase thuis batterij heeft een energieopslagcapaciteit van 1,2 kWh.

Ter vergelijk onderstaand de gemiddelde energiebehoefte van verschillende huishoudelijke apparaten:

  • Flatscreen tv: 0,1   kWh/uur
  • Lamp: 0,1   kWh/uur
  • Laptop: 0,05 kWh/uur
  • Koelkast: 1,6   kWh/uur
  • Wasmachine: 2,3   kWh/uur
  • Wasdroger: 3,3   kWh/uur

COMBINATIE MET ZONNEPANELEN

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het is in principe niet noodzakelijk om zonnepanelen te hebben om een thuis batterij op te laden. De thuis batterij kan ook met elektriciteit van het net geladen worden. U reduceert uw elektriciteitsrekening echter het meeste wanneer u de thuis batterij laad met zelf opgewekte zonnestroom. Wij adviseren u graag bij het samenstellen van de voor u ideale combinatie tussen zonne-energiesysteem en thuisbatterij.

Ik heb al een zonne-energiesysteem kan ik hier een thuis batterij aan koppelen?

Dit is zeker mogelijk.

Hoe lang gaat een thuis batterij mee?

Een thuis batterij wordt in principe ontworpen voor dagelijks gebruik. Wanneer de thuis batterij wordt geïnstalleerd en gebruikt zoals beschreven in de installatiehandleiding, zal hij zeker 10 jaar mee kunnen gaan.

INSTALLATIE

Geven jullie ook trainingen over de Thuis batterijen?

Ja zeker! houdt hiervoor de Solarclarity trainings-agenda in de gaten. Te vinden via: www.solarclarity.nl/product-trainingen

Wat heb ik allemaal nodig om een thuis batterij werkend te krijgen?

De thuis batterij moet worden geïnstalleerd met een compatibele omvormer. Daarnaast dient de installateur het systeem te bedraden en te koppelen aan de groepenkast.

Moet de Thuis batterij op een speciale locatie hangen?

Montage van een thuis batterij kan zowel binnen als buiten. In het geval dat de thuis batterij buiten wordt opgehangen, dient deze te worden beschermd  tegen directe zon-instraling, door deze bijvoorbeeld onder een afdak te plaatsen of aan de noordzijde van een gevel te monteren. Daarnaast dient er bij het kiezen van de locatie rekening mee worden gehouden dat de thuis batterij niet kan beschadigen in het geval van overstroming. Ook mogen er zich geen waterbronnen bevinden boven de thuis batterij (kranen, regenpijpen of sprinklers).

Staat uw antwoord er niet tussen?

Neem contact op met de Storage & Energy experts van Solarclarity. Wij helpen u graag.

T:  0294 – 745 732
E: paul.van.deursen@solarclarity.nl